Home  Geschiedenis  Karakter, type & kleur  Over mij & mijn cattery  Poezen & Kittens  Shows  Nieuws 
Over mij en mijn cattery Jenny Rol    

Ik woon en werk in Alkmaar, een leuke plaats in Noordholland. Dicht bij bos en strand, waar ik vaak en graag wandel met mijn onwijs lieve en ook een beetje onwijs grote hond. Maar hij mag dan groot zijn, zijn hartje is maar klein en hij is steeds heel lief geweest voor de kittens die ik tot nu toe heb gefokt.

De liefde voor de dieren zat er bij mij al heel jong in, in mijn stamboom zitten eigenlijk alleen maar liefhebbers, het is dus geen wonder dat zij zo’n grote plaats in mijn leven innemen.

waarom raskatten fokken?

Voor de goeie orde: ik heb helemaal niets tegen de “gewone” kat, de zogenaamde Europese Korthaar. Integendeel, ik heb een aantal bijzonder lieve en mooie huisgenootjes gehad die tot dat ras behoorden. Ik moet alleen wel toegeven dat de combinatie van pa en ma de ene keer beter was gelukt dan de andere keer, waardoor de ene kat of de andere echt veel verschilden. Dat is punt één, je hebt het niet in de hand. En dat leidt meteen tot punt twee, want er worden op die manier heel wat katten geboren die eigenlijk helemaal niet zo geschikt zijn om iemands huisgenoot te zijn, of om in een gezin te leven. Daardoor worden sommigen al gauw afgedankt. Anderen leven bijna helemaal op straat, waar ze een groot risico lopen om door een auto aangereden te worden en voortijdig op een akelige manier aan hun einde te komen.

Ik heb ooit een boekje over katten gelezen, geschreven door Fernand Mery, een Franse dierenarts. Daarin stond een hele verhandeling over het lijden
van de vele half en geheel verwilderde katten in met name Parijs in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. Maar zoals we allemaal weten speelt dit in alle grote steden. Over de hele wereld leven er nog steeds heel veel katten in erbarmelijke omstandigheden, hebben geen eigenaar en sterven aan besmettelijke ziekten en ondervoeding. Of ze worden als het toeristenseizoen begint of de Olympische Spelen ter plaatse georganiseerd worden, afgeschoten of vergiftigd.

Mery’s stelling was: als er alleen katten geboren worden die echt gewenst zijn, waar mensen bereid zijn geld voor te betalen vanwege hun goede karaktereigenschappen en/of hun schoonheid, dan zal uiteindelijk het lijden van de kat tot het verleden gaan behoren. Een utopie? Voorlopig helaas wel, maar een mooie gedachte blijft het.

Dat is dus één reden voor mij om raskatten te fokken. Door zo goed mogelijk te kijken naar de karaktereigenschappen van afzonderlijke dieren, kun je combinaties maken die wel geschikt zijn om samen met hun mens gelukkig te worden. En dat zou er uiteindelijk toe kunnen leiden hoop ik, dat katten niet meer dag en nacht op straat vertoeven en uiteindelijk een keer onder een auto belanden.

Een mooie kat is een lust voor het oog, daar zal iedere kattenliefhebber het mee eens zijn. En mooi zijn ze, de Turkse Angora’s. Een goede reden om voor dit ras te kiezen. Hoe ik bij de Turkse Angora ben uitgekomen is een verhaal apart.

Ooit had ik een prachtige wit/zwarte kat uit het asiel, waarschijnlijk een halve Pers, een vreselijk leuk beest, heel aanhankelijk, heel lief, en tegelijkertijd zo brutaal als de beul. Op een keer belde mijn vader mij op, ”je moet even kijken naar de televisie, daar is Henk Lommers aan het woord, met net zulke katten als jouw Konijn”.

Dat bleken dus Turkse Angora's te zijn, en toen wist ik dat als mijn Konijn er ooit niet meer zou zijn, ik een Turkse Angora zou nemen.

Buiten dit alles is het natuurlijk ook gewoon heel leuk om af en toe zo’n mooi nestje kittens te hebben en op te zien groeien. En als dan inderdaad die nieuwe eigenaren komen, die er blijkbaar wel iets voor over hebben om te kunnen leven met zoiets moois en liefs om zich heen, dan is dat alles bij elkaar heel feestelijk.

contact

Telefoon 072-5615521, of stuur een mailtje naar Cattery Yaramazsevimlisi

Interessante links: